Pokémon Trading Card Game is een in 1999 gelanceerd ruilkaarspel. Sinds 2011 is er een digitale versie genaamd Pokemon TCG Online.


Het draait om het gevecht met Pokémon om als eerste alle zes de 'prijzen' op te pikken. Die zogenaamde prijzen zijn zes kaarten die blind neergelegd worden aan het begin van het spel. De speler die als eerste alle zes prijzen heeft opgepikt wint. Een andere manier om te winnen is door als laatste speler over te blijven met kaarten in je deck. Als een speler geen kaart kan trekken aan het begin van zijn/haar beurt (de 'Draw Fase') dan verliest die speler het spel. De laatste manier om te winnen is als de tegenstander geen kaarten meer op zijn "bench" heeft en ook niet als "active Pokemon" heeft staan.

Er zijn drie soorten kaarten: Pokémon, Energy en Trainer, met varianten.

  1. Pokémon – hier draait het spel om: zij bevechten elkaar en laten je prijzen nemen. Varianten: geëvolueerd en basis
  2. Trainers – kaarten die je Pokémon helpen te winnen of de juiste kaarten te trekken. Varianten: Stadium, Supporter en Item
  3. Energy – kaarten die je nodig hebt om je Pokémon te laten aanvallen of terugtrekken. Varianten: basis en speciaal

In formele Pokémonduels mag je slechts vier van dezelfde soort kaarten in je deck hebben, behalve basis Energy. Sommige kaarten zijn sterker dan andere en zeldzame kaarten zijn vaak heel sterk.

Alle kaarten hebben een markering die de zeldzaamheid aangeeft:

  • rondje: helemaal niet zeldzaam (common)
  • ruitje: redelijk zeldzaam (uncommon)
  • sterretje: zeldzaam, zeer zeldzaam of extreem zeldzaam (rare, super rare of ultra rare).

Als een kaart een hoger kaartnummer heeft dan het aantal kaarten in die uitbreiding (bv. 116/115) spreek je over een Secret Rare. Energy en Trainers hebben als hoogste zeldzaamheid 'zeldzaam', maar Pokémon kunnen ook zeer zeldzaam of extreem zeldzaam zijn. Deze kaarten zijn dan vaak erg sterk, met hoge HP en sterke aanvallen, en/of met een mooier/groter plaatje dan gewoonlijk. Vanaf de serie Black and White wordt in Japan de zeldzaamheid aangegeven met letters (C, U, R, SR, UR). Dit bevestigde speculaties dat Super Rare en Ultra Rare wel degelijk bestaan.